Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

Alváslaboratórium

Tisztelt Betegeink!


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy technikai probléma miatt az eddigi alváslabor előjegyzés adatai elvesztek!

Ezért kérjük Tisztelt Betegeinket, hogy akinek volt már előjegyzése, vizsgálati időpontja mindenképpen vegyék fel ÚJRA a kapcsolatot az alváslabor munkatársaival!

Megértésüket köszönjük!

 

Orvos Kollégák

Dr. Várdi Katalin

Osztályvezető Főorvos

(137 mellék)

Konzultációs időpont:

hétfő-kedd-csütörtök

8:00-12:00

Dr. Vida Zsuzsanna

Neurológus Szakorvos

(201 mellék)

Konzultációs időpont:

szerda

8:00-12:00

Szakasszisztens

Szélessy Beatrix

 

(201 mellék)

Beutaló köteles!

Időpontfoglalás:

Szijjas Zsófia

Munkanapokon: 900-1500

06-30/566-75-79

 

Mikor kell valakinek alvásspecialistához fordulnia?

Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalnia a választ, talán így hangzana:
Két esetben: ha nem tud aludni vagy ha túl sokat alszik.
Ez természetesen nagyon leegyszerűsített válasz, hiszen az alvás – és következményesen az éjszakai pihenés – zavarához számtalan tényező vezethet és ezek gyakran tőlünk független, életmódbeli okok, pl. stresszes, túlhajszolt életmód, többműszakos munkakör, zajos alvókörnyezet, gyakori több időzónát átlépő repülőutak stb.
Azt is tudjuk, hogy számtalan betegség tünete lehet az alvászavar (belgyógyászati betegségek, reumatológiai, neurológiai, pszichiátriai betegségek, endokrin zavarok stb).
Ma már azonban ismerjük az ún. elsődleges (primer) alvásbetegségeket, melyek önálló entitásként léteznek és okoznak életminőségromlást, a munkaképesség csökkenését és szervi betegségeket, pl. növelik a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi keringészavar, de a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is. Ezektől a betegségektől és következményeiktől nemcsak az érintett személy, hanem környezete is szenved, hiszen ki ne forgolódott volna életében legalább egyszer álmatlanul a horkoló hálótárs mellett? Szerencsére a napközbeni álmosság okozta és az utóbbi időben mintha gyakoribbá váló elalvásos balesetek ritkábbak, de következményei nagyon súlyosak lehetnek.    

Alváslaboratóriumunkban az ún. primer alvásbetegségek diagnosztizálásával és a megfelelő terápia beállításával foglalkozunk. Ezeket a betegségeket négy nagy csoportba lehet osztani:

 • Alvásfüggő légzészavarok 
 • Alvásfüggő mozgászavarok
 • Narkolepszia
 • Inszomnia

Milyen tünetek jelentkezésekor kell arra gondolnia, hogy Ön ilyen betegségben szenved?

 • Ha nem tud elaludni, éjszaka gyakran felébred vagy reggel túl korán ébred
 • Ha horkol
 • Ha alvótársa vagy akár Ön észrevenné, hogy éjszaka kihagy a lélegzete
 • Ha reggel fáradtan éber
 • Napközben álmos, fáradt, esetleg elalszik,annak ellenére, hogy eleget aludt
 • Napközbeni teljesítőképessége, koncentrálóképessége csökken
 • Nyugtalanul alszik, forgolódik, esetleg álmában rugdal

A megfelelő, nyugodt, jó minőségű alvás nemcsak napközbeni munka- és teljesítőképességünk, hanem egészségünk záloga is. Ha tehát bármilyen panasza jelentkezik akár az alvással akár az ébrenléttel, keressen fel egy alváslaboratóriumot!

TERÁPIÁS SPEKTRUM

Az alvásbetegségek teljes skálájával foglakozunk gyermek-  és felnőtt korban egyaránt

 • Horkolás
 • Alváis apnoe
 • Éjszaki ritmuszavar, magas vérnyomás
 • Éjszaki fulladás
 • Alvajárás
 • Éjszaki pánik roham
 • El- és átalvási zavarok
 • Narcolepszia
 • Éjszakai végtagmozgás

BETEGTÁJÉKOZTATÓ GYEREK ALVÁSVIZSGÁLATA ESETÉN

Tisztelettel köszöntjük!
Ha Ön gyermeke  alvásvizsgálaton fog részt venni, kérjük olvassa el figyelmesen az alábbi tájékozatót!
A vizsgálatra körzeti gyermekorvosi vagy bármilyen szakorvosi beutalót hozzanak magukkal.

Kérjük, hogy a vizsgálat napján a vizsgálatot megelőző délután jelentkezzenek Intézetünk Gyermekosztályán, mely a főépület mellett egy külön épületben, jobb oldalon helyezkedik el.
Parkolásra 400 Ft ellenében van lehetőség.

A Gyermekosztályon hivatalosan meg fog történni a gyermek felvétele.
Az éjszakát a gyermek gondjától függően vagy az osztályon vagy az Intézet Alváslaboratóriumában fogja szülői felügyelet mellett tölteni,, ezért kortól független ül nagyon hasznos, ha kísérővel érkezik.

Az éjszaka folyamán egy részletes kérdőív kitöltése után un. polysomnográfiát végzünk, melynek során vizsgáljuk az idegi- és izomműködést, oxigénellátást, a légáramlást , a légzőmozgásokat és a keringés működését. A készülék éjszakai viselése kellemetlen, de nem fájdalmas, azonban a segítségével gyűjthető adatok összessége fontos iránymutató a gyermek  problémájának megítélésében, kielemzés kb. 1 órát vesz igénybe.
Ez a vizsgálat azonban az esetek többségében nem elegendő a megfelelő terápiás javaslat megtételéhez, ezért a reggeli órákban ritkán vérvétel, mellkas- és orrmellékfelvétel, és légzésfunkciós valamint EKG vizsgálat történik. Kérjük, külön szóljon, ha allergiás megbetegedés is felmerül, ez esetben a szükséges bőrpróbát is elvégezhessük. Ugyanakkor számos alvászavar gyanúja esetén a legfontosabb teendő videofelvétel készítése, melyet elemzés után letörölünk.

A különböző vizsgálatok elvégzése után történik majd egy hosszabb közös beszélgetés a gyermekgyógyász és az alvásspecialista kollégával, akik saját időbeosztásuknak megfelelően foglalkoznak a páciensekkel. Ezért készüljenek fel hosszabb-rövidebb várakozásra. Egy orvos-beteg találkozás alvásbetegségek esetén kb. 40-60 perc.
Amennyiben további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FELNŐTT ALVÁSVIZSGÁLATA ESETÉN

Tisztelettel köszöntjük!

Ha Ön alvásvizsgálaton fog részt venni, kérjük olvassa el figyelmesen az alábbi tájékozatót!
A vizsgálatra családorvosi vagy bármilyen szakorvosi beutalót feltétlen hozzon magával.
Kérjük, hogy legkésőbb este ½ 8 és ½ 9 között  érkezzen meg Intézetünkbe. Az Alváslaboratórium a dombon, a főépület jobb oldala mögött, az erdő alján található, egy kis különálló épületben.
Parkolásra is lehetőség nyílik, ami 400 Ft, melyet belépéskor kell kifizetni.
A vizsgálatra tisztálkodó eszközöket, éjszakai öltözéket hozzon magával. Amennyiben feltétlenül szükséges vacsorát is csomagolhat, reggeli az Intézet büféjében megvásárolható.
Ha a megadott időpontnál  hamarabb szeretne érkezni, azt kérjük jelezze a vizsgálat  előtt telefonon nappal a 06-23/511-570/201-es melléken. Szintén kérjük, hogy még a vizsgálat estéjén előzetesen jelezzék, ha a visszafelé úton mentőre lenne szükség, mert azt vidékre, csak a szállítást megelőző napon rendelhetjük meg. A legbiztonságosabb azonban, ha mind az oda- mind a visszaszállítást a háziorvosa kéri meg.
Nagyon fontos, hogy a rendszeresen alkalmazott gyógyszereit hozza magával és a szokásos módon vegye be. Kérjük, külön jelezze, ha oxigénre is szüksége van.
Távolról érkező vagy mozgássérült betegeink segítői számára lehetőség van vendégágy használatára is.

Az éjszakai folyamán egy részletes kérdőív kitöltése után ún. polysomnográphiás alvásvizsgálatot végzünk, melynek segítségével fény derül a szervezet alvás alatti kóros működésére. Ehhez rögzítenünk kell a légzést, légzőmozgást, szívfrekvenciát, a szervezet oxigén ellátottságát, ha szükséges, az agyi elektromos tevékenységet és az izomtónust. Ennek érdekében érzékelőket (szenzorokat) helyezünk fel a test különböző pontjaira (hasonlóan az EKG vizsgálatnál felhelyezett érzékelőkhöz).
Ezen adatok összessége fontos iránymutató az Ön betegségének megítélésében, kielemzés kb. 1 órát vesz igénybe.
Ez a vizsgálat azonban az esetek többségében nem elegendő a megfelelő terápiás javaslat megtételéhez, ezért a reggeli órákban vérvétel, mellkas- és orrmellékfelvétel, vérgáz- és légzésfunkciós valamint EKG vizsgálat történik. Kérjük, külön szóljon, ha allergiás megbetegedés is felmerül, ez esetben a szükséges bőrpróbát is elvégezzük. Amennyiben a vizsgálat nem elegendő a megfelelő terápiás javaslat megtételéhez, a reggeli órákban vérvétel, mellkas- és orrmellékfelvétel, vérgáz- és légzésfunkciós valamint EKG vizsgálat történhet!!!

Sokat segít az alvásbetegség tisztázásban, ha családtag vagy a hálópartner is Önnel tart.
Amennyiben további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal!

Jelen tájékoztatóval szeretnénk felhívni a figyelmet pár fontos dologra az alábbiakban:

 • érkezésüket követően asszisztensünk segítségével/irányításával elfoglalhatják helyüket, megkapják a szükséges dokumentációt, ill. kérdőíveket, melynek maradéktalan kitöltése elengedhetetlenül fontos a panaszok pontos kiértékeléséhez, és a diagnózis felállításához. Kérdés esetén forduljanak bizalommal az asszisztenciához.
 • asszisztensünk felhelyezi az alvásvizsgálathoz szükséges eszközöket és ellátja Önöket a megfelelő utasításokkal
 • a következő reggelen megkérjük Önöket a szükséges vizsgálatok elvégzésében való részvételre: vérvétel éhgyomorra, mellkas rtg. és orrmelléküreg felvétel ekészítése, EKG, légzésfunkciós-, és vérgázvizsgálat.
 • előfordulhat, hogy másnap hosszabb a várakozási idő a leletek kézhezvételéig, ill. a konzultációig tekintettel arra, hogy a szóban forgó alvásvizsgálatok kiértékelése igen komplex feladat, valamint a szintén számos feladatot és fekvőbeteget ellátó Rehabilitációs Osztályunk felügyelete alatt működik, ezért előre is türelmüket és megértésüket kérjük.