Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Intenzív Osztály

Orvos Kollégák

Dr. Völgyes Barbara Osztályvezető Főorvos                  06-23/511-570/142
     

 

 

Osztályos Főápoló

Kovács Istvánné   06-23/511-570/142

Évtizedes előkészítés, gondos tervezés-szervezés erőfeszítés és jelentős anyagi ráfordítás árán örömmel nyitottuk meg 2012. február 1-én Intézetünk legfiatalabb osztályát: az Intenzív Terápiás Osztályt. Nemcsak régi álmunk vált valóra, hanem megfelelünk annak a jogszabályban előírt követelménynek is, hogy a tüdőgyógyászati szakmában elvárható legmagasabb szinten – ún. 3-s kompetencia szinten – tudjuk ellátni a törökbálinti kórházban a tüdőbetegségben szenvedő, illetve kritikus állapotba került betegeket. Ezzel helyben valósul meg az addig más kórházakba tovább adott súlyos betegek ellátása. Nemcsak a gyorsabb, szállítási trauma nélküli, azonnali intenzív ellátás lehetőségét teremtettük meg, hanem egységesebb, a tüdőbetegséggel küzdők érdekét szolgáló pulmonológus szakemberekkel szorosabban együttműködő terápiás szemléletet.

Az Intézetben fekvő betegek állapotrosszabbodás esetén megkapják az azonnali adekvát ellátást, stabilizáljuk a betegek állapotát, megkezdjük intenzív gyógykezelésüket. Feladatunk továbbá, az állandó újraélesztési készenlét biztosítása a kórház egész területén, konziliáriusként részt veszünk a társosztályok munkájában, biztosítjuk az invazív vizsgálatok analgo-szedációját, illetve a műtétre váró betegek aneszteziológiai preoperatív kivizsgálását, az aneszteziológiai szakorvosi vélemény kialakítását.

Az osztály kialakítása, felszerelése során a gondos odafigyelés, szervezés és anyagi ráfordítás eredményeképpen büszkén mondhatjuk, hogy Intenzív Osztályunk technikai adottsága kiemelkedő, messze túlmutat a minimumfeltételeken.

Rendelkezünk öt konvencionális, multimodalis respiratorral, ágy melletti ultrahanggal, digitalis röntgennel és bronchoskóppal, központi monitorral, invazív hemodinamikai monitorizálást is biztosító monitorokkal, valamint saját vérgázgéppel. Egyedülálló a nagyfrekvenciás gépparkunk: két JET és egy nagyfrekvenciás oszcillációs gép tekintetében.

Osztályunk rendkívül szorosan együttműködik az Intézet gyógytornászaival, segítségükkel a légzési fizioterápia a betegellátásban kiemelkedő szerepet kap. Együttműködünk továbbá az Országos Onkológiai Intézettel, amely részünkre sebészeti és mellkas-sebészeti hátteret biztosít, részt veszünk a betegek perioperatív ellátásában.