Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Csoportos Dohányzás Leszokás

Csoportos Dohányzás Leszokás a Református Pulmonológiai Centrumban

 

TÁMOP-6.1.2/13/2 azonosító számú „Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása a tüdőgondozó intézetek bázisán Pest megyében” pályázat keretében kialakított csoportos leszoktatási tanácsadás lehetőségeiről kérjük érdeklődjön a tüdőgondozó munkatársaitól.
Kérdéseiket feltehetik Tüdőgondozó szakrendelés rendelési idejében a 23/511-594-es telefonszámon.
Egy év alatt az 58 bevont páciensből 24 fő azaz 41%-uk leszokott a dohányzásról a 6 alkalmas tanácsadás végére.
Tüdőgyógyintézet lévén profilunkba illően is nagy hangsúlyt fektetünk a dohányzásról való leszoktatásra.
Fontos hangsúlyozni, hogy nem leszoktatás, hanem támogatás ez a leszokásban, hiszen a dohányos helyett leszokni nem tudunk, és nem is kényszeríthetjük, hanem csak segítünk, támogatjuk a leszokásban, a dohányzás abbahagyásában vezető úton kísérjük.

A program mindenki számára igénybe vehető és INGYENES!
Csoportos jellege miatt a csoportvezető csak moderátor szerepet tölt be, a csoport tagjai (gondos előzetes egyéni beszélgetést követően bizonyulnak alkalmasnak ilyen jellegű foglalkozásra motiváltsági fokuk ismeretében) aktívan részt vesznek az üléseken (heti egy alkalommal, egymást követő 6 héten) és megosztják tapasztalataikat, élményeiket a dohányzással ill. leszokással kapcsolatban. A csoportos tanácsadás lényege, hogy mint csoportos terápia működik.
A csoportba elszánt, motivált csapattagok jelentkeznek egyazon problémával, legyen szó nőről, férfiról, sőt akár állapotos kismamáról. 
Fontos elvünknek miszerint - az esélytudatosság terjedésének és a sztereotípiák leküzdésének egyik leghatékonyabb eszköze a példamutatás -  is teret biztosítunk. Nemcsak szakembereink adnak tanácsot a megtorpant, vagy esetleg feladni készülő pacienseinknek, hanem saját csoporttársaik is.
Ezek a heti 1-2 órás megbeszélések mindig nagyon jó hangulatban telnek, ahol nem ritkán jó barátságok is születnek.
Stratégiákat tanulnak meg, gyakorolnak be az egyes helyzeti szituációk kezelésére, melyet eddig egy cigaretta rágyújtásával gondoltak megoldani.
Létezik még a csoportos leszokás támogatás mellett egyéni forma is, melyet Tüdőgondozónkban szintén igénybe vehetnek a leszokni vágyó emberek.
 

Továbbra is szeretettel várjuk a leszokni vágyó érdeklődőket.