Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

Laboratórium

Laborvezető

Kovács Klaudia

                                                          (119 mellék)                       

 

Orvos Kollégák

Dr. Komlósi Zsolt

szakorvos

 

Vezető asszisztens

Molnár Andrea

 

 

 

A Központi Laboratórium festői környezetben a Tüdőgyógyintézet Igazgatósági épületének földszintjén található.

A laboratórium elsősorban a Tüdőgyógyintézet fekvőbetegeinek, valamint Törökbálint város járóbetegeinek végez vizsgálatokat.

Területileg nem illetékes betegeket (akik nem törökbálinti lakosok) előzetes bejelentkezést követően szívesen fogadjuk. Ezeket a vizsgálatokat a hatályos törvények értelmében jelenleg csak térítés ellenében tudjuk elvégezni.

Az orvosi laboratórium feladata diagnosztikai célú vizsgálatok végzése humán eredetű biológiai mintákból (vér, vizelet, széklet, köpet, stb.).

A laboratórium elsődleges feladata, hogy a betegek és egészségesek (szűrővizsgálati) anyagaiból az orvosok részére klinikailag hasznos, az egészségi állapot megítélését segítő információt szolgáltasson.

Analitikai feladatai: kémiai, hematológiai, immunológiai, szerológiai és allergológiai vizsgálatok elvégzése.

A kért vizsgálatokról a leletek elkészülésének ideje az alábbiak szerint alakul:

  • Rutin vér- és vizeletvizsgálat eredménye a vizsgálat napján munkaidő végéig várható és aznap az EESZT-ben megtekinthető.
  • Hormon és tumormarker vizsgálatok (CEA; CA15-3; ACTH; D-vitamin… stb.) egy héten belül kerülnek fel az ESSZT rendszerébe.
  • Szerológiai vizsgálatok (CMV IgG és IgM; EBV IgG és IgM, Anti-HCV… stb). 14 napon belül kerülnek fel az EESZT rendszerébe.
  • A Synlab részére kiküldött minták minden héten szerdán kerülnek szállításra. A megkért vizsgálatok TAT ideje (munkavállalási ideje) megtekinthető a www.synlab.hu honlapon.

 

A kiküldött vizsgálatok esetében az eredmények nem a törökbálinti laborban kerülnek rögzítésre, így információt nem tudunk ezekkel kapcsolatban nyújtani. Az így elkészült vizsgálatok eredményei az EESZT fiókban megtekinthetők, illetve kezelőorvosánál érdeklődhet felőlük.

Az EESZT rendszerében minden elvégzett vizsgálat megtekinthető ahova ügyfélkapus azonosítóval és TAJ számmal lehet belépni.

A laboratórium a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan bővülő automatizált műszerparkkal rendelkezik. Szakdolgozóink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt, így biztosítva a magas szintű színvonalas ellátást.

A laboratórium olyan munkahely, ahol a technikai és szakmai kompetenciának kell érvényesülnie. Ezért jogos igény mind a felügyeleti szervek, mind a betegek, és a magunk részéről is, hogy a laboratórium által kiadott leletek megbízhatóak legyenek és összhangban álljanak a klinikai elvárásokkal. E célt szolgálja a géppark fejlesztése, a szakmai továbbképzések, valamint a külső-, és belső minőségbiztosítás.

A laboratórium szervezett külső minőségellenőrzésben vesz részt, melyet a Quali-Cont Kft. negyedévente biztosít A 2024. évre kiírt laboratóriumi akkreditációs eljárásra való felkészülés, már folyamatban van.

A vérvétel rendje:

Rendelés ideje: H-P: 6:30-8:30

Helye: Laboratórium épülete

A hét bármely napján jöhetnek a házi gyermekorvosok által beutalt betegek (7-9 óráig), intézetünk  gyerekosztályára mintavételezés céljából.

  

Leletek letölthetők az EESZT rendszerből, vagy Háziorvosuktól átvehetők.