Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Laboratórium

Laborvezető

Kovács Klaudia

                 Klinikai Biokémikus         (119 mellék)                       

 

Orvos Kollégák

Dr. Komlósi Zsolt

szakorvos

 

Vezető asszisztens

Molnár Andrea

 

 

 

A Központi Laboratórium festői környezetben az Igazgatósági épületének földszintjén található.

A laboratórium elsősorban a intézetünk fekvőbetegeinek, valamint Törökbálint város járóbetegeinek végez vizsgálatokat.

Területileg nem illetékes betegeket (akik nem törökbálinti lakosok) előzetes bejelentkezést követően szívesen fogadjuk. Ezeket a vizsgálatokat a hatályos törvények értelmében jelenleg csak térítés ellenében tudjuk elvégezni.

Az orvosi laboratórium feladata diagnosztikai célú vizsgálatok végzése humán eredetű biológiai mintákból (vér, vizelet, széklet, köpet, stb.).

A laboratórium elsődleges feladata, hogy a betegek és egészségesek (szűrővizsgálati) anyagaiból az orvosok részére klinikailag hasznos, az egészségi állapot megítélését segítő információt szolgáltasson.

Analitikai feladatai: kémiai, hematológiai, immunológiai, szerológiai és allergológiai vizsgálatok elvégzése.

A kért vizsgálatokról a leletek elkészülésének ideje az alábbiak szerint alakul:

  • Rutin vér- és vizeletvizsgálat eredménye a vizsgálat napján munkaidő végéig várható és aznap az EESZT-ben megtekinthető.
  • Hormon és tumormarker vizsgálatok (CEA; CA15-3; ACTH; D-vitamin… stb.) egy héten belül kerülnek fel az ESSZT rendszerébe.
  • Szerológiai vizsgálatok (CMV IgG és IgM; EBV IgG és IgM, Anti-HCV… stb). 14 napon belül kerülnek fel az EESZT rendszerébe.
  • A Synlab részére kiküldött minták minden héten szerdán kerülnek szállításra. A megkért vizsgálatok TAT ideje (munkavállalási ideje) megtekinthető a www.synlab.hu honlapon.

 

A kiküldött vizsgálatok esetében az eredmények nem a laborunkban kerülnek rögzítésre, így információt nem tudunk ezekkel kapcsolatban nyújtani. Az így elkészült vizsgálatok eredményei az EESZT fiókban megtekinthetők, illetve kezelőorvosánál érdeklődhet felőlük.

A cukorterheléses vizsgálatra érkező pácienseknek maguknak kell gondoskodniuk a cukorról, vízről és a fogyasztáshoz szükséges eszközről!
A cukrot a gyógyszertárból tudják beszerezni, vény nélkül kapható. Az oldatot az első vérvétel után közvetlenül kell meginni, majd 120 perc múlva egy ismételt mintavétel következik, a köztes időben étkezés tilos, pár korty víz fogyasztása megengedett.

Az EESZT rendszerében minden elvégzett vizsgálat megtekinthető ahova ügyfélkapus azonosítóval és TAJ számmal lehet belépni.

A laboratórium a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan bővülő automatizált műszerparkkal rendelkezik. Szakdolgozóink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt, így biztosítva a magas szintű színvonalas ellátást.

A laboratórium olyan munkahely, ahol a technikai és szakmai kompetenciának kell érvényesülnie. Ezért jogos igény mind a felügyeleti szervek, mind a betegek, és a magunk részéről is, hogy a laboratórium által kiadott leletek megbízhatóak legyenek és összhangban álljanak a klinikai elvárásokkal. E célt szolgálja a géppark fejlesztése, a szakmai továbbképzések, valamint a külső-, és belső minőségbiztosítás.

A laboratórium szervezett külső minőségellenőrzésben vesz részt, melyet a Quali-Cont Kft. negyedévente biztosít A 2024. évre kiírt laboratóriumi akkreditációs eljárásra való felkészülés, már folyamatban van.

A vérvétel rendje:

Rendelés ideje: H-P: 6:30-8:30

Helye: Laboratórium épülete

Tisztelt Páciensek!

Az alábbi vérvételi időpontokat legyenek kedvesek figyelembe venni és betartani!

Felnőtt háziorvosi beutalóival érkező betegeket napi orvosi beosztás szerint az alábbi időpontokban tudjuk fogadni:
Hétfő:
         Dr. Lamboy Beáta
Kedd:
       Dr. Denke Péter
       Dr. Karvázy Dominika
       Dr. Schay Éva
Szerda:
       Dr. Fekete István
Csütörtök:
      Dr. Spenik Vladimir
      Dr. Haraszti Zsombor
Péntek:
     Dr. Heigl András
     Dr. Haraszti Zsombor

Dr. Bencze Zsófia, Dr. Csobay Ildikó,   Dr. Várgyölgyi Tímea gyermekorvosok beutalóival a hét bármely napján jöhet (7-9 óráig) gyermek az intézetünk  gyermek tüdőgyógyászati osztályára mintavételezés céljából.
    
A megadott vérvételi napoktól való eltérés az alábbi esetekben megengedett:
• Szakorvosi beutalóval rendelkezik
• Sürgős orvosi beavatkozás szükséges a következő napokban
• Szakorvosi vizsgálatra előjegyzett közeli időpont esetén
• Egyeztett időpontot a +06/23/511-570/119 vagy 120-as melléken

A leletek letölthetők az EESZT rendszerből, vagy átvehetők Háziorvosuktól.

Köszönjük

A hét bármely napján jöhetnek a házi gyermekorvosok által beutalt betegek (7-9 óráig), intézetünk  gyerekosztályára mintavételezés céljából.

  

Leletek letölthetők az EESZT rendszerből, vagy Háziorvosuktól átvehetők.