Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Tüdőgyógyászati szakrendelés, Tüdőgondozó, Tüdőszűrés

 

 

Gondozó vezető főorvos

Dr. Farkas Csilla

e-mail: gondozo@rpckorhaz.hu

(176 mellék)

 

 

Vezető Asszisztens

Huszár Anita

 

(171, 172 mellék)

e-mail: tudogondozo@rpckorhaz.hu

 

A rendelési idő megtekintéséhez kattintson ide!

 

A Tüdőgondozó 1978-ban alakult. Ellátási területe Biatorbágy, Budaörs, Herceghalom, Törökbálint,

A Tüdőgondozó a Tüdőgyógyintézet területén és abba integrálva működik, annak minden előnyével, hiszen szükség esetén a Gondozóban, ill. a Szakrendelésen látott betegek fekvőbeteg ellátására is lehetőség nyílik (II. Tüdőosztály: Biatorbágy, Herceghalom, III. Tüdőosztály: Budaörs, Törökbálint), illetve a laboratóriumi, és egyéb eszközös vizsgálatok (pl. bronchoscopia, ultrahangvizsgálat) is rendelkezésre állnak. Kórházunk területén Alvásdiagnosztikai labor és Légzési Rehabilitáció is elérhető.


A Tüdőgondozói szakrendelésen fogadjuk azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk, ill. más szakrendelés küld, azokat, akiket kontrollra hívtunk vissza, és akiket tüdőszűrés alkalmából kiemeltként visszarendeltünk. A rendelés beutalóköteles és előzetesen időpont egyeztetés szükséges.

Az intézmény egyben gondozói feladatokat is ellát, ez vonatkozik a tuberkulózisban (TBC) szenvedő betegekre, a velük élőkre (kontaktok), de a krónikus pulmonológiai betegekre is (COPD, asthma bronchiale, daganat, stb.).

A tüdőszűrésről

Intézetünk a 2013.07.01-ével módosított tüdőszűrési programban alapvető és fontos feladatot lát el a mozgóernyő fénykép-szűrés és a stabilernyő fénykép-szűrés működtetésén keresztül.

A Gondozóhoz kapcsoltan működik egy SEF (stabilernyő fényképszűrő) állomás, mely Budaörs és Törökbálint lakosságának éves, ill. foglalkozás-alkalmassági tüdőszűrését végzi, míg a mozgóernyő fénykép-szűrés Biatorbágy és Herceghalom lakosságát látja el, azonban számos más településen is előre meghatározott program szerint felállított állomásunk végzi a lakosság szűrését.

Évente 1 alkalommal minden 40 év feletti egyénnek térítésmentesen elvégezhető a tüdőszűrő-vizsgálat, mely tekintve a javuló tuberkulózis epidemiológiai helyzetre, már nem kötelezően elrendelt (így az Önkormányzatok nem is  küldenek minden esetben névre szóló értesítést), de hangsúlyozzuk, hogy mindenkinek nagyon ajánlott, mert köztudott, hogy Magyarország a tüdőrák előfordulásában világelső, ami csak korai stádiumban felfedezve gyógyítható betegség.


1. A tüdőszűrés igénybevételéért nem kell fizetni a társadalombiztosítással rendelkező személynek az alábbi esetekben:
• kötelezően elrendelt szűrővizsgálat keretében,
• korhoz kötött szűrővizsgálat keretében,
• szakképzési- és felsőoktatási intézményben tanulók szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor.

Az alábbi rizikócsoportokba tartozó személyek évente egy alkalommal kötelesek részt venni tüdőszűrő vizsgálaton (számukra életkortól függetlenül ingyenes a szűrés, de a jogosultságot beutalóval kell igazolni):
• hajléktalanok;
• hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói;
• utcai szociális munkát végzők;
• népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak;
• önkéntes munkát végző személyek, ha hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak;
• büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói;
• befogadóállomások és közösségi szállások dolgozói;
• rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói;
• egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói;
• egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói;
• egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati járó- és fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységeinek egészségügyi dolgozói.


A szűrővizsgálat elvégzését követően az EESZT rendszerben is elérhető az alábbi szövegezésű dokumnetum:
„A páciens tüdőszűrésen megjelent. A röntgen felvételt két független értékelő orvos 30 napon belül értékelni fogja. Amennyiben a felvételen eltérés látszik (ami nem feltétlenül kóros) a kiemelt személyt a Tüdőgondozó a szűrés során megadott elérhetőségen értesíti. A szükséges további vizsgálatok elvégzésére az értesítőben megadottak alapján egyeztethet időpontot. Negatív eredmény esetén további értesítés nem történik.”

További írásos lelet a szűrővizsgálat eredményéről negatív értékelés esetén csak térítési díj megfizetése (lásd térítési szabályzat) esetén készül, az alábbi szövegezettséggel: „Negatív tüdőszűrési lelet. Fertőző tüdőbetegség fennállására utaló eltérés jelenleg nem azonosítható.”

2. 40 év alatti lakosok, illetve területi ellátási kötelezettségbe nem tartozó lakosok, illetve foglalkozás egészségügyi vizsgálat miatti kötelező tüdőszűrés esetén térítéssel vehetik igénybe a szűrést.

Területi páciens felvételének pozitív értékelése (kiemelés) esetén az elektronikus medikai rendszerben az alábbi szöveg kerül rögzítésre: „Értesítjük, hogy az elkészült mellkasröntgen felvételén olyan (nem feltétlenül kóros) elváltozást észleltünk, melynek további tisztázása szükséges. Ezért kérjük, saját érdekében ELŐZETES IDŐPONT EGYEZTETÉS UTÁN (06 23 511-594 es számon) keresse fel Gondozónkat.” A dokumentum az EESZT-ben elérhetővé válik a páciens és kezelőorvosai számára.
Területen kívüli páciens felvételének pozitív értékelése (kiemelés) esetén az elektronikus medikai rendszerben alábbi szöveg kerül rögzítésre: „Ezúton értesítjük, hogy az elkészült mellkasröntgen felvételén olyan (nem feltétlenül kóros) elváltozást észleltünk, melynek további tisztázása szükséges. Ezért kérjük, hogy saját érdekében ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS UTÁN mielőbb keresse fel a területileg illetékes Tüdőgondozót, ahol az előzményekkel való összehasonlítást, illetve a szükséges vizsgálatokat elvégzik. A Rtg felvételt amennyiben befárad érte intézetünkbe, CD-n kiadjuk.”. A dokumentum az EESZT-ben elérhetővé válik a páciens és kezelőorvosai számára.
Amennyiben a vizsgálat elvégzéséről, illetve eredményéről a páciens papír alapú igazolást kér, minden esetben a medikai rendszerben rögzített lelet nyomtatandó ki. A lelet orvosi pecséttel, aláírással ellátva adható ki a páciens számára.

Pozitív értékelés (kiemelés) esetén a leletről a pácienst minden esetben telefonon, vagy írásban értesíti a Gondozó asszisztense vagy szakorvosa.

A saját kérésre 40 év alatt, vagy üzemorvosi kérésre végzett szűrővizsgálatok díja 1.700 Ft.

18 éven aluliak esetében csak szülői engedéllyel (aláírással) végezhető a tüdőszűrés.

  • 2014 januárjától a tuberculosis felderítését, járványügyi kezelését részben új szabályozások jellemzik, melynek lényegét és értelmét talán nem fölösleges megérteni valamennyi, saját és társai egészségét szem előtt tartó embernek!
  • A konstrukció alapvető célja – a Társadalmi Megújulás Operatív Program illetve a Népegészségügyi Program célkitűzéseivel összhangban - a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkenésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód illetve szokások javítása révén az egyének egészségi állapotának javítása, így foglalkoztathatóságuk növelése.