Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

Tüdőgyógyászati szakrendelés, Tüdőgondozó, Tüdőszűrés

 

 

Gondozó vezető főorvos

Dr. Farkas Csilla

e-mail: gondozo@torokbalintkorhaz.hu

(176 mellék)

 

 

Vezető Asszisztens

Huszár Anita

 

(171, 172 mellék)


Osztályos Adminisztrátor

Tüskés Ferencné

 

(171 mellék)

Demeter Anna

 

(171 mellék)

     

Weigl Andrea

 

(172 mellék)

 

 

 

           

e-mail: tudogondozo@torokbalintkorhaz.hu

 

A rendelési idő megtekintéséhez kattintson ide!

 

A törökbálinti Tüdőgondozó 1978-ban alakult. Ellátási területe Biatorbágy, Budaörs, Herceghalom, Törökbálint,

A Tüdőgondozó a Tüdőgyógyintézet területén és abba integrálva működik, annak minden előnyével, hiszen szükség esetén a Gondozóban, ill. a Szakrendelésen látott betegek fekvőbeteg ellátására is lehetőség nyílik (II. Tüdőosztály: Biatorbágy, Herceghalom, III. Tüdőosztály: Budaörs, Törökbálint), illetve a laboratóriumi, és egyéb eszközös vizsgálatok (pl. bronchoscopia, ultrahangvizsgálat) is rendelkezésre állnak. Kórházunk területén Alvásdiagnosztikai labor és Légzési Rehabilitáció is elérhető.


A Tüdőgondozói szakrendelésen fogadjuk azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk, ill. más szakrendelés küld, azokat, akiket kontrollra hívtunk vissza, és akiket tüdőszűrés alkalmából kiemeltként visszarendeltünk. A rendelés beutalóköteles és előzetesen időpont egyeztetés szükséges.

Az intézmény egyben gondozói feladatokat is ellát, ez vonatkozik a tuberkulózisban (TBC) szenvedő betegekre, a velük élőkre (kontaktok), de a krónikus pulmonológiai betegekre is (COPD, asthma bronchiale, daganat, stb.).

A tüdőszűrésről

Intézetünk a 2013.07.01-ével módosított tüdőszűrési programban alapvető és fontos feladatot lát el a mozgóernyő fénykép-szűrés és a stabilernyő fénykép-szűrés működtetésén keresztül.

A Gondozóhoz kapcsoltan működik egy SEF (stabilernyő fényképszűrő) állomás, mely Budaörs és Törökbálint lakosságának éves, ill. foglalkozás-alkalmassági tüdőszűrését végzi, míg a mozgóernyő fénykép-szűrés Biatorbágy és Herceghalom lakosságát látja el, azonban számos más településen is előre meghatározott program szerint felállított állomásunk végzi a lakosság szűrését.

Évente 1 alkalommal minden 40 év feletti egyénnek térítésmentesen elvégezhető a tüdőszűrő-vizsgálat, mely tekintve a javuló tuberkulózis epidemiológiai helyzetre, már nem kötelezően elrendelt (így az Önkormányzatok nem is  küldenek minden esetben névre szóló értesítést), de hangsúlyozzuk, hogy mindenkinek nagyon ajánlott, mert köztudott, hogy Magyarország a tüdőrák előfordulásában világelső, ami csak korai stádiumban felfedezve gyógyítható betegség.
A fentebb említett jogszabályok alapján végzett szűrések ingyenesek!

A saját kérésre 40 év alatt, vagy üzemorvosi kérésre végzett szűrővizsgálatok díja 1.700 Ft.

18 éven aluliak esetében csak szülői engedéllyel (aláírással) végezhető a tüdőszűrés.

A tüdőszűrő vizsgálat a meghatározott feltételek mellett ingyenes, ez azonban leletezést és kiadást/postázást nem foglal magába, csak egy negatív szűrőlap kiállítását, illetve a megjelenés és a vizsgálat elvégzésének rögzítését az EESZT rendszerben.

Igény esetén a vizsgálati lelet megírása, mint szakvizsgálati dokumentum, az intézeti térítési szabályzat szerint térítésköteles, hiszen szakorvosi és adminisztrátori többletfeladatok elvégzésével jár.

Amennyiben szűrőfelvétel alapján kóros eltérés fennállása merül fel, a páciens erről értesítést kap, a további teendőket pedig az illetékes Tüdőgondozó szakorvosa határozza meg.


 

 

  • 2014 januárjától a tuberculosis felderítését, járványügyi kezelését részben új szabályozások jellemzik, melynek lényegét és értelmét talán nem fölösleges megérteni valamennyi, saját és társai egészségét szem előtt tartó embernek!
  • A konstrukció alapvető célja – a Társadalmi Megújulás Operatív Program illetve a Népegészségügyi Program célkitűzéseivel összhangban - a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkenésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód illetve szokások javítása révén az egyének egészségi állapotának javítása, így foglalkoztathatóságuk növelése.