Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Légzésrehabilitációs osztály

Orvos Kollégák

Dr. Kiss Csongor

mb. Osztályvezető Főorvos

(191 mellék)

Dr. Paraczki Ágnes

Adjunktus

(191 mellék)

 

Pszichológusok

Fehérvári Dóra

Pszichológus

 

 

Osztályos Főápoló

Tóth Mónika

 

(106 mellék);

 

Rehabilitációs ellátást igénylő/kérő betegeink a +36 30 700-3813 telefonszámon jelentkezhetnek, illetve kérhetnek időpontot.
 

 

Mi is a légzésrehabilitáció?

A légzési vagy pulmonológiai rehabilitációban olyan betegek vehetnek részt, akik a gyógyszeres kezelés mellett légzésük, egészségük és mindennapi zökkenőmentes életvezetésük érdekében maguk is tenni kívánnak. A program komplex megközelítésben beteg oktatással foglalkozik, amikor is a betegségben szenvedő hasznos információkat tudhat meg a légzőrendszer működéséről és betegségéről, egyénre szóló tréning során tanulja meg légzéskapacitásának javítását, valamint információkat kap a helyes táplálkozást illetően. A légzésrehabilitáció során a szokványos kórházi kezelésekkel szemben előtérbe kerülnek a nem gyógyszeres terápiás módszerek.

A program lényege, hogy elegyíti a csoportos és teljesen személyre szólóan megtervezett foglakozásokat, nevezetesen csoportos és egyéni légző és gyógytornát, általános állóképesség fejlesztést ill. fenntartást, életmód váltást, testtömeg csökkentést, dohányzásról való leszokás segítését. Megfelelő és személyre szabható segédeszközökkel való megismerkedés ill. használatuk elsajátítása is fő szempontok közé tartozik. A fő cél, az egyének a betegek visszavezetése a társadalmi életbe, hogy lehetőleg zökkenőmentes napi életet élhessenek, szokványos napi rutin feladataikat elláthassák, akik dolgoznak azok munkájukat minél jobban el tudják végezni és lehetőleg minél kevésbé szoruljanak mások segítségére, ugyanakkor élvezhessék a modern világ adta lehetőségeket is.

Miként segít a légzésrehabilitáció?

A betegcsoportok látogatása során számos információt tudhat meg a tüdő működéséről és arról, hogy miképpen alakult ki a betegsége. Megbeszéljük, hogy milyen készítményeket használ, milyen eszközökkel, azoknak mi a hatásmechanizmusa. Mely panasz esetén mely gyógyszert használja? Hogyan kerülhető el a kórházi ellátást igénylő rosszullét? Mit tegyünk hirtelen nagy nehézlégzés vagy rosszullét esetén? Hogyan előzzük meg a társbetegségek kialakulását?  Természetesen segítséget kap, ha hozzánk fordul dohányzásról való leszokás megkönnyítése érdekében. Meg fogjuk beszélni a helyes táplálkozást és megismerheti az Önnek optimális személyre szóló tréningprogramot, aminek végrehajtását a későbbiekben ambuláns körülmények között ellenőrizzük.

A tapasztalatok szerint a csoportban való munka a betegek számára azért inspiráló, mert megoszthatják tapasztalataikat, folyamatosan visszajelzéseket kapnak és sokszor egymástól hasznos „trükköket” leshetnek el.

Mi a légzési rehabilitáció célja?

  1.  A nehézlégzés mérséklése
  2.  A terhelhetőség fokozása
  3.  Az életminőség javítása
  4.  Életvezetési segítség
  5.  Életmódváltás

Milyen programokon vehet részt:

Osztályunk ebédlőjében a hirdetőtáblán kifüggesztve megtalálja a heti rendet. Az időpontok tájékoztató jellegűek.

Osztályra érkezését követően szokásos felvételi beszélgetésen vesz részt. A diagnosztikus vizsgálatok és az elbeszélgetés eredményének megfelelően elképzelhető, hogy némi gyógyszermódosításra lesz szükség.

Orvosi viziteken naponta lehetőség mutatkozik a megkezdett munka ellenőrzésére, értékelésére.

Munkanapokon klímaterápia („sóbarlang kezelés”) történik. A barlangot nehezen közlekedő betegeink Intézeti gépkocsival érhetik el, javasolt azonban a könnyebben mozgóknak egyedül felmenni. Tekintettel arra, hogy egy alkalommal 19 páciens használhatja a barlangot, szigorú beosztás szerint vehetik igénybe a kezelést. Az első turnus reggel ¼ 9-kor kezdődik, a gépkocsi az osztály bejárata elé 8 kor érkezik. A második a szükséges szellőztetés miatt 11-kor veszi kezdetét. Nagyon fontos, hogy a zökkenőmentes működés érdekében, hogy mindenki csak az előre egyeztetett időpontban jelenjen meg a klímaterápián.

A sókezelés épülete a fő épület mögött jobb oldalon, a faház mögött található.

Kérjük, hogy meleg pulóvert, kabátot, sapkát, kendőt feltétlenül vigyenek magukkal, mert a helyiség hőmérséklete 12-14 OC fok körül van. Idős emberek különösen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra.

Ezt követően Intézetünk nagy tornatermében kerül sor ½ 10-kor a csoportos légzőtornára és a kerékpáros állóképességi tréningre. Ezen tréning helyszíne az un. A teremben van mely a Főépület II. emeletén található. Megközelíteni a barlangból a kastély épület mentőbejárata felől lehet, ahol a liftből balra kanyarodva a folyosó végén találják meg a termet, illetve a mellette kialakított fizioterápiás helyiségeket. A csoportos légzőtornát körtréning követi, melyen kifejezetten túlsúlyos vagy elhízott betegeink számára nyújtunk a hasi légzést javító és a testsúlycsökkentéshez is hozzájáruló gyakorlatokat. Az ebéd utáni program pedig a gerinctorna, ami nemcsak a helyes tartást segíti, hanem a légzési segédizmok működését is javítja.

Javasoljuk, hogy a gyógytornákon, fitnesz edzéseken, állóképességi tréningeken szabadidőruhát, tiszta torna- vagy edzőcipőt viseljenek.

Részben ugyanitt történik az érkezési napot követően a betegek állapotfelmérése, az úgynevezett. „rehabilitációs diagnosztika" is, aminek alapján összeállításra kerül az un rehablitációs terv”. Ennek keretében lemérjük a 6 perces járástávolságot, majd kerékpár terhelés következik személyre szabottan mindenkinek a terhelés toleranciája alapján. Mindkét eljárás során figyeljük pulzusukat, vérnyomásukat saturatio szintjüket. Ennek alapján, állítjuk be azt a terhelési értéket és pulzusszámot, ami mellett Ön biztonsággal végezheti a tréninget. Amennyiben szívbetegség gyanúja merül fel, úgy kardiológus kollégánkkal is megbeszéljük egy részletes vizsgálat keretében az Ön panaszait. A program végén, összehasonlító célzattal, a fejlődés megítélése céljából ismét elvégezzük a vizsgálatokat.

Délutáni szervezett programjaink, csoport terápiás beszélgetések és autogén tréning a lenti osztályrész melletti „Foglalkoztatóban” zajlanak, ami az ebédlőtől balra található. Alapos felmérés után az Intézet területén és parkban a sétányokon az arra alkalmas személyek végezhetik napi sétájukat. Ezt különösen túlsúlyos betegeink figyelmébe ajánljuk.

Hétvégén lehetőség nyílik kulturális programokon való részvételre olyan távolabb lakó betegeinknek, akik nem mennek el adaptációs szabadságra.

Ha önnek egyéni tanácsadásra van szüksége vagy le szeretne szokni a dohányzásról, jelezze külön a kezelőorvosoknál.

Minden páciens diétás tanácsot kap.

Dietetikusunk segítségével minden betegünk átbeszélheti a számára egyénileg legmegfelelőbb táplálkozási módot, konyhatechnikákat.

Külön tanácsadással áll rendelkezésre fogyás, testsúlynövelés szükségessége esetén.

Milyen hosszú a program?

A betegeknek általában 3 hetes bent fekvés javasolt évente 2 alkalommal, bár a bentfekvés időtartama eltérhet ettől olyan esetekben, amikor azt egyéb betegségek vagy az állapot indokolja. A program befejezése után az elsajátított gyakorlatok tovább végzése javasolt heti szinten legalább 3-4 napon keresztül, napi legalább 45 percet. A kutatások azt igazolják, hogy a javulás csak a 6-ik hét után jelentkezik és rendszerességgel érhető el ennek tartós fenntartása. A fél évenkénti ismételt kórházi programok segítenek a tényleges valódi állapot stabilizálás kialakítását.
Kiemelt feladatunknak tartjuk az itt megtanult technikák mindennapi életbe való beépítését, annak átgondolását a pácienssel.

Van- e mód egyéni kezelésre?

Minden betegünk számára igyekszünk egyéni rehabilitációs tervet kialakítani. Speciális esetekben pl. intenzív osztályos kezelés után elsősorban egyéni terápiás módszerek jönnek szóba, majd később a páciens csatlakozhat a csoportfoglalkozásokhoz.

Egyéni kezelésekben részesülhetnek a mellkasi műtétre kerülő betegek műtét előtt és után a műtéti trauma könnyebb megélése valamint a kialakult légzőszervi élettani veszteség pótlása  és a megfelelő állóképesség kialakítása érdekében. 

A pácienseink elhelyezése 2-, 3- és 4 ágyas saját fürdőszobás kényelmes szobákban történik.

Közös ebédlő, alap felszereltségű konyha, TV-szoba áll rendelkezésre egyéb közösségi helyiségek mellett. Különösen nagy segítség a kórház hatalmas, szépen karbantartott parkja, melyben kis parkerdő is található, ahol tanösvényeket is igénybe vehetnek betegeink a gyógyuláshoz.

Az osztály egy különálló földszintes épületben, a főbejárati sorompó bal oldalán található. Két szárnyának egyik részén a rehabilitációs betegek, másik részén a krónikus ápoltak kerülnek elhelyezésre.

 

Rehabilitációs ellátást igénylő/kérő betegeink a +36 30 700-3813 telefonszámon jelentkezhetnek, illetve kérhetnek időpontot.

 

Tájékoztató a légzésrehabilitációs programban való részvételhez!

  • Intézetünk főépületének tetőterében található a fizioterápiás egység.
  • „A sóterápia olyan kezelési módszer, amely a természetben előforduló sóbányák mesterségesen létrehozott mikroklímáját használja fel gyógyításra.”