Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

Légzésrehabilitációs osztály

Orvos Kollégák

Dr. Kiss Csongor mb. Osztályvezető (191 mellék)
Dr. Paraczki Ágnes Adjunktus (191 mellék)

 

Pszichológusok

Fehérvári Dóra Pszichológus
 

Osztályos Főápoló

Tóth Mónika   (106 mellék);

Betegoktató, Klímaterápia

     

Osztályos Adminisztrátor

Kőházy Zsuzsanna   (191 mellék)

Rehabilitációs ellátást igénylő/kérő betegeink a +36 30 700-3813 telefonszámon jelentkezhetnek, illetve kérhetnek időpontot.

Mi is a légzésrehabilitáció?

A légzési vagy pulmonológiai rehabilitációt olyan betegek részére fejlesztették ki, akik a gyógyszeres kezelés mellett légzésük, egészségük és mindennapi zökkenőmentes életvezetésük érdekében maguk is tenni kívánnak. A program komplex megközelítésben beteg oktatással foglalkozik, amikor is a betegségben szenvedő hasznos információkat tudhat meg a légzőrendszer működéséről és betegségéről, egyénre szóló tréning során tanulja meg légzéskapacitásának javítását, valamint információkat kap a helyes táplálkozást illetően. A légzésrehabilitáció során a szokványos kórházi kezelésekkel szemben előtérbe kerülnek a nem gyógyszeres terápiás módszerek.

A program lényege, hogy elegyíti a csoportos és teljesen személyre szólóan megtervezett foglakozásokat.  Célja, hogy a betegek zökkenőmentes napi életet élhessenek, ne szoruljanak mások segítségére, ugyanakkor élvezhessék a modern világ adta lehetőségeket is.

Miként segít a légzésrehabilitáció?

A betegcsoportok látogatása során számos információt tudhat meg a tüdő működéséről és arról, hogy miképpen alakult ki a betegsége. Megbeszéljük, hogy milyen készítményeket használ, milyen eszközökkel, azoknak mi a hatásmechanizmusa. Mely panasz esetén mely gyógyszert használja? Hogyan kerülhető el a kórházi ellátást igénylő rosszullét? Mit tegyünk hirtelen nagy nehézlégzés vagy rosszullét esetén? Hogyan előzzük meg a társbetegségek kialakulását?  Természetesen segítséget kap, ha hozzánk fordul dohányzásról való leszokás megkönnyítése érdekében. Meg fogjuk beszélni a helyes táplálkozást és megismerheti az Önnek optimális személyre szóló tréningprogramot, aminek végrehajtását a későbbiekben ambuláns körülmények között ellenőrizzük.

A tapasztalatok szerint a csoportban való munka a betegek számára azért inspiráló, mert megoszthatják tapasztalataikat és sokszor egymástól hasznos „trükköket” leshetnek el.

Mi a légzési rehabilitáció célja?

  1.  A nehézlégzés mérséklése
  2.  A terhelhetőség fokozása
  3.  Az életminőség javítása
  4.  Életvezetési segítség
  5.  Életmódváltás

Milyen programokon vehet részt:

Osztályunk ebédlőjében a hirdetőtáblán kifüggesztve megtalálja a heti rendet. Az időpontok tájékoztató jellegűek.

Az osztályra érkezését követően szokásos felvételi beszélgetésen vesz részt. A diagnosztikus vizsgálatok és az elbeszélgetés eredményének megfelelően elképzelhető, hogy némi gyógyszermódosításra lesz szükség.

Orvosi viziteken naponta lehetőség mutatkozik a megkezdett munka ellenőrzésére, értékelésére.

Munkanapokon klímaterápia („sóbarlang kezelés”) történik. A barlangot nehezen közlekedő betegeink Intézeti gépkocsival érheti el, javasolt azonban a könnyebben mozgóknak egyedül felmenni. Tekintettel arra, hogy egy alkalommal 19 páciens használhatja a barlangot szigorú beosztás szerint vehetik igénybe a kezelést. Az első turnus reggel ¼ 9-kor kezdődik, a gépkocsi az osztály bejárata elé 8 kor érkezik. A második a szükséges szellőztetés miatt 11-kor veszi kezdetét. Nagyon fontos, hogy a zökkenőmentes működés miatt mindenki csak az előre egyeztetett időpontban jelenjen meg a klímaterápián.

A sókezelés épülete a fő épület mögött jobb oldalon a faház mögött található.

Kérjük, hogy meleg pulóvert, kabátot, sapkát, kendőt feltétlenül vigyenek magukkal, mert a helyiség hőmérséklete 10 fok körül van, idős emberek különösen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra.

Ezt követően Intézetünk nagy tornatermében kerül sor ½ 10-kor a csoportos légzőtornára és a kerékpáros állóképességi tréningre. Ezen tréning beállítása az un. A terem a Főépület II. emeletén található. Megközelíteni a barlangból a  kastélyépület mentőbejárata felől lehet, ahol liftből balra kanyarodva a folyosó végén találják meg a termet, illetve a mellette kialakított fizioterápiás helyiségeket. A csoportos légzőtornát körtréning követi, melyen kifejezetten obes betegeink számára nyújtunk a hasi légzést javító és a testsúlycsökkentéshez is hozzájáruló gyakorlatokat. Az ebéd utáni program pedig a gerinctorna, ami nemcsak a helyes tartást segíti, hanem a légzési segédizmok működését is javítja.

Javasoljuk, hogy a gyógytornákon, fitnesz edzéseken, állóképességi tréningeken szabadidőruhát, tiszta torna- vagy edzőcipőt viseljenek.

Részben ugyanitt történik az érkezési napot követően a betegek állapotfelmérése, az un. „rehabilitációs diagnosztika" is, aminek alapján összeállításra kerül az un. „rehablitációs terv”. Ennek keretében lemérjük a  6 perces járótávolságot, illetve sor kerül a futópados vagy kerékpáros ergospirometriás terheléses vizsgálatra (a lenti tornateremben). Mindkét eljárás során figyeljük pulzusukat, vérnyomásukat saturatio szintjüket. Ennek alapján, állítjuk be azt a terhelési értéket és pulzusszámot, ami mellett Ön biztonsággal végezheti a tréninget. Amennyiben szívbetegség gyanúja merül fel, úgy kardiológus kollégánkkal is megbeszéljük egy részletes vizsgálat keretében az Ön panaszait. A program végén, összehasonlító célzattal, a fejlődés megítélése céljából ismét elvégezzük a vizsgálatokat.

Délutáni szervezett programjaink, csoport terápiás beszélgetések és autogén tréning a lenti osztályrész melletti un. „Foglalkoztatóban” zajlik, ami az ebédlőtől balra található. A beszélgetések, betegoktatások, filmvetítések hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön délután zajlanak. Egyes bátrabb betegeink részére a lenti foglalkoztatóban mélyizomzat erősítő és ellipszis tréner áll rendelkezésre. Alapos felmérés után az Intézet területén a parkerdőben kialakított sétányokon vezetéssel nordic walking edzésen vehetnek részt. Ezt különösen munkaképes korú és túlsúlyos betegeink figyelmébe ajánljuk.

Hétvégén lehetőség nyílik kulturális programokon való részvételre olyan távolabb lakó betegeinknek, akik nem mennek el adaptációs szabadságra.

Ha önnek egyéni tanácsadásra van szüksége vagy le szeretne szokni a dohányzásról jelezze külön a kezelőorvosoknál.

Minden páciens diétás tanácsot kap.

Dietetikusunk segítségével minden betegünk átbeszélheti a számára egyénileg legmegfelelőbb táplálkozási módot, konyhatechnikákat.
Külön tanácsadással áll rendelkezésre fogyás, testsúlynövelés szükségessége esetén.

Milyen hosszú a program?

A betegeknek általában 3 hetes bentfekvést javasolunk, bár a bentfekvés időtartam eltérhet ettől olyan esetekben, amikor azt egyéb betegségek vagy az állapot indokolja. Szükséges, hogy az első 3 hetet követően még  5-8 hétig ellenőrizzük pácienseinket heti rendszerességgel, ugyanis a kutatások azt bizonyították, hogy valódi javulás  csak 8-12 héten át minim heti 2-3 alkalmas legalább 45 perces, rendszeres edzésprogrammal volt elérhető.
Kiemelt feladatunknak tartjuk az itt megtanult technikák mindennapi életbe való beépítését, annak átgondolását a pácienssel.

Van- e mód egyéni kezelésre?

Minden betegünk számára igyekszünk egyéni rehabilitációs tervet kialakítani. Speciális esetekben pl. intenzív osztályos kezelés után elsősorban egyéni terápiás módszerek jönnek szóba, majd később a páciens csatlakozhat a csoportfoglalkozásokhoz.

A pácienseink elhelyezése 2-, 3- és 4 ágyas saját fürdőszobás kényelmes szobákban történik.

Közös ebédlő, alap felszereltségű konyha, TV-szoba áll rendelkezésre egyéb közösségi helyiségek mellett. Különösen nagy segítség a kórház hatalmas, szépen karbantartott parkja, melyben kis parkerdő is található, ahol tanösvényeket is igénybe vehetnek betegeink a gyógyuláshoz.

Az osztály egy különálló földszintes épületben a bejárati sorompó bal oldalán található. Két szárnyának egyik részén a rehabilitációs betegek, másik részén a krónikus ápoltak kerülnek elhelyezésre. 8 ágyunk megközelíthetőségi okok miatt a főépület földszintjén található.

Rehabilitációs ellátást igénylő/kérő betegeink a +36 30 700-3813 telefonszámon jelentkezhetnek, illetve kérhetnek időpontot.

  • Intézetünk főépületének tetőterében található a fizioterápiás egység.
  • „A sóterápia olyan kezelési módszer, amely a természetben előforduló sóbányák mesterségesen létrehozott mikroklímáját használja fel gyógyításra.”