Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Bronchológia

Orvos Kollégák

Dr. Kis Adrián PhD. Osztályvezető Főorvos (144 mellék)

Vezető Asszisztens

Miklós Tünde   (144 mellék)

A legrégebben épült, barokk homlokzati front bal sarkán, az elülső mentő bejáratnál a folyosón található a bronchologia labortórium két boltíves helyisége.

A laborban 3 asszisztens, 12 szakorvos és egy szakorvos jelölt dolgozik.

Évente átlagosan l750 bronchoscopos vizsgálatot végzünk.

Ennek kb. 20 %-a ambuláns beavatkozás, a többi az intézet fekvő betegei, kb. 80 vizsgálat a laboron kívül, az intentív osztályon vagy osztályon történik.
A vizsgálatok a sürgős eseteket leszámítva előjegyzéssel történnek.

A vizsgálatok 95 %-a diagnosztikus célú bronchofiberoszkópia, ami helyi érzéstelenítésben, fekvő helyzetben, szájon át, kb 6 mm vastag hajlékony műszerrel történik. A vizsgálat alatt a beteg oxigént kap és monitor ellenőrzi a pulzust és a vér oxigén telítettségét. A vizsgálat nem jár fájdalommal, általában nem veszélyes, köhögési ingert, illetve öklendezést okozhat.
Szükség esetén ülve is végezhető.

Speciális esetekben, nem rutinszerűen, altatott beteget is vizsgálunk, aneszteziológus szakorvossal. Az altatás vénás altatószerrel és „jet” lélegeztetéssel (Monsoon jet lélegeztető) történik.

Műszereink többsége a jelenlegi legmodernebb Olympus (japán) típusú video bronchoszkóp, mely speciális kékes fényű megvilágítás melletti vizsgálatra (NBI), valamint képtárolásra is alkalmas. A vizsgálat során a képet nagy felbontású Olympus monitoron nézzük, és digitálisan is rögzítjük.

A vizsgálat során váladék, valamint szövet-, illetve cytologiai mintát lehet venni a hörgőkből, a tüdőállományból, illetve a hörgők átszúrásával a mögöttes nyirokcsomókból.

A laborban autofluorescens Storz (német) bronchofiberoscop is van, mely a „fehér” fényben rosszul látható kis daganatos hörgőnyálka elváltozások vizsgálatára szolgál.
A lelet rögzítése, és archiválása számítógépen és papíron történik, a program az intézet központi betegellátó informatikai rendszerébe exportálja a leletet.
A műszerek mosása részben manuálisan, másrészt automata Olympus endoszkóp mosógéppel történik.
A hisztológiai, cytologiai kiértékelés a Semmelweis Egyetem I. sz. Pathologiai Intézetben történik, a cytologiai lelet kb. 2-4 munkanap, a histologia 1-2 héten belül van kész, ha sepciális további vizsgálatot nem igényel.

A minták bakteriológiai feldolgozása a Corden Kft. Korányi Intézetben lévő, laborjában történik.
A bronchoszkópiák egy részénél röntgen átvilágító C ívet is használunk, hasonlóan a tüdőelváltozások bőrön át történő vékonytű biopsziájához, mely cytologia mintavételi eszköz. A tűbiopsziát 5 orvos végzi az intézetben.
A mellkasfal menti elváltozások Rtg alatti vastagtű biopsziája, illetve mellkasi folyadékoknál, a mellhártya vastagtű biopsziája is itt történik.
Többnyire daganatos eredetű hörgő elzáródásnál altatásban merev bronchoszkópon át a hörgőt ki lehet takarítani. A módszer lehetőséget és időt biztosít sugár, illetve gyógyszeres terápiára egyes fulladó daganatos betegeknek.
A műtétkor fellépő vérzéscsillapításra 2008-ig Neodim-YAG lézert használtunk, jelenleg ezt nagyfrekvenciás elektrokoagulátorra cseréltük.
2008-ig laborban végeztük a mellhártya űr helyi érzéstelenítésben történő endoscopos vizsgálatát (pleuropscopia), de ez altatásban mellkas sebészeti műtőben hatékonyabban és nagyobb biztonsággal végezhető (sebészi thorakoszkópia) ezért pleuroszkopiát már nem végzünk.


Rendelési idő:  hétfő - péntek 7.30-13.30
Intenzív háttér:  intenzív osztály
Légi szűkületet okozó tumorok egyes esetben stent beültetésre a Korányi Intézet Bronchologiai Laborjában kerül sor.