Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Kórház története

 

Kórház története
Kórházunk alapjait az 1700-as évek elején a Jezsuita Rend rakta le. A hajdani rendház hangulatát idézi a földszinti teremsor, a boltíves folyosó és a főlépcsőház. Mária Terézia uralkodása idején a Majláth család kapta meg a kolostort, akik átalakították, és még egy emelettel bővítették az épületet. Ekkor kapta a maihoz hasonló kastély jelleget.
Később a kastély és a birtok a Festetics grófok tulajdona lett, ebből az időből származik parkunk egyik ékessége a barokk-kút.

Az idők folyamán többször váltott gazdát a kastély, míg 1926-ban a Magánalkalmazottak Biztosító Intézete (MABI) vette meg. Ettől az időtől csak nem 100 éve működik a hajdani kolostor falai között gyógyító intézmény.  Először a MABI, majd az államosítást követően honvédségi-, később megyei tüdőszanatórium lett. 1957 óta tüdőgyógyintézetként működik intézményünk. Az eltelt három emberöltönyi időszak alatt az intézet dolgozói komoly szakmai elismertséget szereztek. A kórház felszereléseit, eszközeit folyamatosan modernizálták. 2020-tól az intézet fentartója és szakmai felügyelő szerve az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az intézményt irányító, valamint szakmai fentartói jogokat gyakorló ugyanettől az évtől kezdve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet lett.

 

2024. március 1-től a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet neve Református Pulmonológiai Centrum, mivel ettől az időponttól az alapító és fenntartó a Magyarországi Református Egyház.
Intézményünk - ahogy a városi, megyei és országos híre is mutatja -mindig élen járt gyógyító-megelőző tevékenység eredményességében, az új módszerek kipróbálásában és alkalmazásában, betegeink minél nagyobb megelégedettségére.
Ezt az örökséget hoztuk magunkkal, amikor a fenntartó a Magyarországi Református Egyház intézetünk átvétele mellett döntött.
  Szakkórház lévén a területi illetőségébe tartozó felnőtt és gyerek betegek speciális egészségügyi szakellátásának biztosítása. Működési területe a pulmonológiai, pulmo-onkológiai fekvőbeteg és járóbeteg ellátásra, diagnosztikai szolgáltatásra és a gondozói tevékenységre terjed ki.

Jelenleg – a felnőtt és gyermek tüdőgyógyászat vonatkozásában – az egyik legjobb személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező kórháznak számítunk. A kórházak „modern kori besorolása” szerint, ún. 2-s, 3-s progresszivitású, azaz a legmagasabb szintű betegellátást végzi a felnőtt- és gyerek tüdőgyógyászatban és az onko-pulmonológiában egyaránt, ami megfelel egy szakkórházzal szemben támasztott követelménynek. Betegeink elsőként tudnak hozzájutni a legkorszerűbb terápiákhoz.

A 320 ágyas kórház felnőtt-, illetve gyermekosztályán évente mindegy 9.500 felnőtt és 1.000 gyermek beteget képes a kor követelményeinek megfelelően magas szakmai színvonalon gyógyítani.
Célunk a komplex ellátás nyújtása mind fekvő-, mind járóbetegeknek. Ezért vannak több szakvizsgával rendelkező orvosaink, számos járóbeteg szakrendelésünk a tüdőgyógyászat területén kívülről, hogy a betegeinknek társbetegségeikkel ne kelljen feltétlenül másik intézménybe elmenniük. Ennek érdekében gyógyintézetünk nemcsak a tüdőgyógyászat, hanem a kapcsolódó társszakmák (és más szakmák), illetve a diagnosztika területén is felkészült a betegek ellátására, melynek keretében járóbeteg szakrendelések és diagnosztikai egységek szolgálja a betegek mielőbbi gyógyulását.

1992-ben intézetünk tovább bővítette profilját és létrehozta a teljesen különálló-, modern vizsgálóeszközökkel felszerelt csecsemő- és gyermekosztályát. Tevékenysége során komplex betegellátási feladatokat lát el, amely nélkülözhetetlen Pest megye légúti betegségben szenvedő csecsemő- és gyermeklakosságának magas szintű ellátásában. Számos országos kiterjedésű feladattal rendelkezünk, mint gyermek bronchológia, sztent-beültetés, gyermek tbc kezelése, Cisztás fibrosis és más ritka betegségben szenvedők ellátása kúraszerű ellátás keretében. Anya és Apa szobákkal egészítettük ki ellátásunkat.

Az aktív ellátáson kívül intenzív, rehabilitációs és krónikus betegellátást is végzünk. Országos felnőtt súlyos asztma és ILD centrum vagyunk, és itt működik  az országban a második legnagyobb pulmonológia-, és onko-pulmonológiai, valamint  alvásdiagnosztika centrum is.

Minőségi váltást jelentett az 1994 évben megkezdett rekonstrukció, melynek eredményeként a történelmi falak között Pest megye egyik legkorszerűbb aktív gyógyítási egysége alakult ki, mely magas színvonalú komforttal és a szakmai hagyományok megőrzésével – mind a fekvőbeteg, mind a járóbeteg szakellátás területén – alapul szolgálnak ahhoz, hogy az intézmények között kiemelt szerepet töltsön be a tüdőgyógyászati szakellátás területén. 2002-ben befejeződtek a munkálatok és megtörtént az átadás. Sikerült mintegy nyolcévnyi kemény munkával megújulnunk, méltó környezetet teremteni betegeink és dolgozóink számára, mire mindannyian büszkék lehetünk. A kórház évtizedes stabil gazdálkodása lehetővé tette a komfort színvonalának a megtartását, fejlesztését.

2010. évtől röntgen egységünkben és a tüdőgondozó épületében a szűrési területen digitális röntgengépek beüzemelésére került sor. Egy évvel később az intézet saját forrásból kialakította a 6 ágyas intenzív terápiás részlegét, mely nagyban hozzájárul a betegellátás biztonságához, magas szakmai színvonalához.

2012-ben intézetünk – valamennyi magyarországi kórházzal megegyezően – a magyar állam tulajdonába és fenntartásába került át. Az intézkedés célja az egységes egészségügyi ellátórendszer megszervezése és irányítása volt a Semmelweis tervben foglaltaknak megfelelően.  Intézményünk vezetése az új struktúrában is elkötelezett a fejlesztés irányában, célunk továbbra is megbecsült életpályát biztosítani dolgozóinknak és megfelelni magas szinten a betegek elvárásainak.

2018-ban befejeződött kórházunk 1400 négyzetméteren és három szinten elhelyezkedő onkopulmonológiai, járóbeteg-ellátó, diagnosztikai és prevenciós központjának –saját forrásból megvalósuló – projektje. Az új épületnek köszönhetően a tüdőgyógyászaton kívül a szemészet, a gégészet, a neurológia, a reumatológia, a CT járóbeteg-szakrendelése került így egy helyre, korszerű infrastrukturális feltételek közé, illetve 14 modern kétágyas kórterem is helyet kapott.

 A korszerűsítés jegyében az „Egészséges Budapest Program keretében” CT-készüléket kapott az intézmény, hogy helyben lehessen ilyen vizsgálatokat elvégezni. Az új épület nem csak a betegek számára jelent magas színvonalú ellátást, hanem munkatársainknak is sokat jelent, hisz így sikerült kialakítanunk egy olyan optimális és biztonságos munkakörnyezetet, hogy dolgozóink a legjobb színvonalon végezhessék tevékenységüket, a betegek legnagyobb megelégedettségére.

Az építkezések törvényszerű velejárója volt az útfelületek elhasználódása. Nagy örömünkre szolgált, hogy lehetőségünk volt szakaszosan a teljes úthálózatot felújítani, egy balesetveszélyes árkot lefedni, a gyalogos közlekedés biztonságát járdákkal javítani.
A parkolás mindig probléma volt, hiszen a kórház belső udvara adott méretű, a folyamatosan növekvő gépjárműforgalom igényét egyre kevésbé tudta kielégíteni. Ezért a szabályozás eszközét vettük igénybe, és céltudatosan 2 nagy gépkocsi parkolót alakítottunk ki elsősorban a betegek számára, illetve elláttuk a parkolókat esztétikus és hosszú élettartamú burkolattal. Ezen kívül valamennyi épület szomszédságában lévő területet parkolóként használunk, ahol csak erre lehetőség nyílik. A szabályozottságot segíti a beléptető rendszer is, mely révén nyomonkövethető, hogy valóban csak azok vegyék igénybe a parkolást és annyi időre, amennyire az feltétlenül szükséges. A parkolást a dolgozók kártyával veszik igénybe, a betegszállítók akadálytalanul jöhetnek be, a civilek automatában fizethetnek a parkolásukért. Elmondható, hogy a gyönyörű kastélyépület méltó környezetbe került az utak és parkok felújításával, ami már a bejáratnál szembetűnő a vadonatúj, de stílusában az eredetihez hasonlító motoros kapu.

Az alvásdiagnosztikai centrum az erdőszéli, már kissé elhasználódott faházból a főbejárat mellé került, méretében megduplázódva, küllemében a korábbival szinte összehasonlíthatatlanul. Az új épületbe költöző volt Tüdőgondozó helyén egy minden szempontból korszerű, szakmailag akkreditált alváslaboratórium lett kialakítva, 8 olyan szobával, ahol éjszaka a betegek alvását vizsgáljuk orvosi műszerekkel. Fürdőszoba valamennyi kórteremből elérhető. A földszinti kórteremben lehetőség van hozzátartozó tartózkodására is a vizsgálat idejére, illetve mozgáskorlátozott gyerek, felnőtt elhelyezésére, vizsgálatára.

Légzésrehabilitációs osztályunk önálló osztályként működik. A pulmonológiai rehabilitáció célja a légzéskárosodás tüneteinek és kórélettani komplikációjának javítása és megtanítani a beteget saját, mindennapi életének optimális kivitelezésére.

A légzési vagy pulmonológiai rehabilitációban olyan betegek vesznek részt, akik tüdőbetegségük beállított gyógyszeres kezelése mellett is nehézlégzést tapasztalnak és légzésük, egészségük és mindennapi zökkenőmentes életvezetésük érdekében maguk is tenni kívánnak.  A légzési rehabilitáció során végzett fizikoterápia, csoportos légzőtorma, terheléses tréning, klímaterápia célja a nehézlégzés mérséklése, a terhelhetőség fokozása, az életminőség javítása mind ezt a célt szolgálja. A program során hasznos információkat tudhat meg a légzőrendszer működéséről, a betegségéről. Egyénre szabott és csoportos tréning során tanulhatja meg az általános állóképesség-fejlesztést ill. fenntartást, emellett segítséget nyújtunk a dohányzásról történő leszokáshoz és a fogyáshoz is.
A krónikus betegellátó osztályunkon személyre szólóan, egyszerre testi és lelki szükségleteik alapján látjuk el a tartós betegségben szenvedő, ápolásra szoruló betegeinket.

Intézeünkben lehetőség van lelkészi szolgálat igénybevételére is.

 

A kórházunk a második legnagyobb pulmonológiai-, és a második legtöbb tüdődaganatos beteget ellátó intézmény hazánkban.

320 ágyon 1.5 millió területi lakost látunk el a felnőtt és gyermekpulmonológia széles spektrumában. Országos központ vagyunk súlyos asztmában, ILD-ben és cisztás fibrózisban.

Szakmai fejlődésünknek köszönhetően újabb lehetőségek jelentek meg a szakmában, úgy mint az EBUS, a gyerek alvásvizsgálat, a CT vezérelt COR biopsia. Számos nemzetközi tudományos klinikai vizsgálat zajlik az intézetben.

A pulmonológiai betegségek széles skálája mellett évente 700 új tüdődaganatos beteget vizsgálunk ki és kezelünk Intézetünkben. Az Intézetünkben dolgozó kollegáknak a klinikumi gyakorlat mellett lehetőségük van több szakvizsgát szerezni, asztma, COPD és tüdődaganatos kutatási lehetőségekbe bekapcsolódni. A szakmai konferenciákon van lehetőségük megmutatni az eredményeiket. A szakdolgozó kollegákat is támogatjuk a szakmai előmenetelükben.

A 2020. évben a koronavírus járvány egészében átrajzolta nem csak intézetünk, de az egész magyar egészségügy főbb gyógyító-, megelőző ellátását.  A járványhelyzet bármennyire is akadályok és kihívások elé állította az intézetet, a covid fertőző osztályok kialakításával és az oltópont működtetésével az intézet vezetése és munkatársai helyt tudtak állni a nehéz körülmények dacára is.

Református Pulmonológiai Centrum speciális profiljából adódóan ma meghatározó helyet foglal el Pest megye, valamint a Közép-magyarországi régió egészségügyi ellátórendszerén belül. Annak érdekében, hogy a területi lakosság minél komplexebb ellátást kapjon, gyógyintézetünk nemcsak a tüdőgyógyászat, hanem a kapcsolódó társszakmák, illetve a diagnosztika területén is felkészült a betegek fogadására, ellátására.

Intézet vezetésének továbbra is célja, hogy olyan munkahelyi környezetet alakítson ki, mely elnyeri dolgozóink elégedettségét és mely folyamatos szakmai fejlődésüket, képességeik, készségeik fejlesztését szolgálja.

Azzal a reménnyel vágunk bele ebbe a folyamatba, hogy a sokszínű, szerteágazó, de mégis egyirányba mutató célunk, a betegközpontú odafigyelés és a legmagasabb színvonalú betegellátás hozzájárul  betegeink mielőbbi gyógyulásához.