Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
rpc@rpckorhaz.hu

Főigazgatói beköszöntő

Főigazgatói beköszöntő

„…egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent…..
egyesített erőkkel pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges…”
(Kölcsey Ferenc
)

Köszöntöm Önöket a Református Pulmonológiai Centrum honlapján!

A hajdani kolostor falai között csaknem 100 éve (1926-tól) működik gyógyító intézményünk. Kórházunk elsődleges feladata napjainkban is a területéhez tartozó felnőtt- és gyerek betegek speciális egészségügyi szakellátásának biztosítása.

A 320 ágyas kórház felnőtt-, illetve gyermekosztályán évente mindegy 9.500 felnőtt és 1.000 gyermek beteget képes a kor követelményeinek megfelelően magas szakmai színvonalon gyógyítani.
Célunk a komplex ellátás nyújtása mind fekvő-, mind járóbetegeknek. Ezért vannak több szakvizsgával rendelkező orvosaink, számos járóbeteg szakrendelésünk a tüdőgyógyászat területén kívülről, hogy a betegeinknek társbetegségeikkel ne kelljen feltétlenül másik intézménybe elmenniük. Ennek érdekében gyógyintézetünk nemcsak a tüdőgyógyászat, hanem a kapcsolódó társszakmák (és más szakmák), illetve a diagnosztika területén is felkészült a betegek ellátására, melynek keretében 13 járóbeteg szakrendelés és 4 diagnosztikai egység szolgálja a betegek mielőbbi gyógyulását. A járóbeteg szakrendelések (tüdőgyógyászati szakrendelés, allergológia és immunológia, tüdőgondozó, gyermek-tüdőgyógyászat, fül-orr-gégészet, kardiológia, reumatológia, fizioterápia, ideggyógyászat, pszichiátria, szemészet, MEF és alvásdiagnosztika) és képalkotó diagnosztikai egységek (CT, röntgen, UH),  laboratórium – a fekvőbetegek ellátásán túl – évente mintegy 87 ezer beteg ellátását végzik. A Törökbálinti tüdőgondozó és az öt mozgó ernyőfénykép (MEF) szolgálat ellátási területe 1.100 ezer lakos, mely területről évente mintegy 100 ezer lakos tüdőszűrésére kerül sor. 

Jelenleg – a tüdőgyógyászat vonatkozásában – az egyik legjobb személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező kórháznak számítunk. Kórházunk a legmagasabb szintű betegellátást végzi a felnőtt- és gyerektüdőgyógyászatban és az onko-pulmonológiában egyaránt, ami megfelel egy szakkórházzal szemben támasztott követelménynek.
Az aktív ellátáson kívül intenzív, rehabilitációs és krónikus betegellátást is végzünk. Országos felnőtt súlyos asztma és ILD centrum vagyunk, és itt működik  az országban a második a legnagyobb pulmonológia-, és onko-pulmonológiai, valamint  alvásdiagnosztika centrum is.
Csecsemő és gyermekosztályunk számos országos kiterjedésű feladattal rendelkezik, úgymint a gyermek bronchológia, tbc, cisztás fibrózis kezelése.

2024. március 1-től a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet neve Református Pulmonológiai Centrum, mivel ettől az időponttól az alapító és fenntartó a Magyarországi Református Egyház.
Intézményünk - ahogy a városi, megyei és országos híre is mutatja -mindig élen járt gyógyító-megelőző tevékenység eredményességében, az új módszerek kipróbálásában és alkalmazásában, betegeink minél nagyobb megelégedettségére.
Ezt az örökséget hoztuk magunkkal, amikor a fenntartó a Magyarországi Református Egyház intézetünk átvétele mellett döntött. Azzal a reménnyel vágunk bele ebbe a folyamatba, hogy a sokszínű, szerteágazó, de mégis egyirányba mutató célunk, a betegközpontú odafigyelés és a legmagasabb színvonalú betegellátás hozzájárul  betegeink mielőbbi gyógyulásához.

Várjuk Önöket intézményünkben!

      Dr. Székelyné Dr. Gálffy Gabriella PhD
főigazgató