Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

Tüdőgondozó, tüdőszűrés

Orvos Kollégák

Dr. Farkas Csilla e-mail: gondozo@torokbalintkorhaz.hu (176 mellék)

Vezető Asszisztens

Hajdúné Domin Edit   (171 mellék)

Osztályos Adminisztrátor

Demeter Anna   (171 mellék)
Soltész Gyuláné   (171 mellék)
Szalaicsiné Kovács Zsófia   (172 mellék)
Weigl Andrea   (172 mellék)

e-mail: tudogondozo@torokbalintkorhaz.hu

 

A rendelési idő megtekintéséhez kaittintson ide!

 

A Törökbálinti Tüdőgondozó 1978-ban alakult. Ellátási területe Biatorbágy, Budaörs, Herceghalom, Törökbálint, melynek lakosságszáma az elmúlt években igen dinamikusan nőtt - 1980-ban 29.000 fő, napjainkban közel 60.000 ember tartozik ide.

A Gondozó első vezetője Dr. Szemes László volt, aki 1995 végéig irányította az intézményt, ezt követően a tüdőgondozó kórház-tüdőgondozó egységben működött, az orvosok napi váltásban látták el a rendelést, a megbízott vezető Dr. Szűcs Zsuzsanna főorvosnő volt, aki az osztályos munkája mellett végezte ezt a tevékenységet. Mivel ez a szervezeti forma nem vált be, 1998. április 1-től Dr. Weltner Amália főorvosnő kapott megbízást a gondozó vezetésére, aki először osztályvezetői tevékenység mellett, majd teljes munkaidőben látta el a Gondozó irányítását 2013. június 30-ig, majd ezt a feladatot Dr. Lupkovics Gergely vette át 2013. július 1-től.

A Tüdőgondozó a Tüdőgyógyintézet területén és abba integrálva működik, annak minden előnyével, hiszen a Gondozóban, ill. a Szakrendelésen látott betegek fekvőbeteg ellátására is lehetőség nyílik (II. Tüdőosztály: Biatorbágy, Herceghalom, Törökbálint; III. Tüdőosztály: Budaörs), illetve a laboratóriumi, és egyéb eszközös vizsgálatok (pl. bronchoscopia, ultrahangvizsgálat) is rendelkezésre állnak.
A Tüdőgondozói szakrendelésen fogadjuk azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk, ill. más szakrendelés küld, azokat, akiket kontrollra hívtunk vissza, és akiket tüdőszűrés alkalmából kiemeltként visszarendeltünk. A rendelés beutaló-köteles, kivéve a visszarendelt, ill. kontrollvizsgálatra érkezőket.

Az intézmény egyben gondozói feladatokat is ellát, ez vonatkozik a tuberkulózisban (TBC) szenvedő betegekre, a velük élőkre (kontaktok), de a krónikus pulmonológiai betegekre is (COPD, asthma bronchiale, daganat, stb.).

A tüdőszűrésről

Intézetünk a jelenleg 2013.07.01-ével módosított tüdőszűrési programban alapvető és fontos feladatot lát el a mozgóernyő fénykép-szűrés és a stabilernyő fénykép-szűrés működtetésén keresztül.

A Gondozóhoz kapcsoltan működik egy SEF (stabilernyő fényképszűrő) állomás, mely Budaörs és Törökbálint lakosságának éves, ill. foglalkozás-alkalmassági tüdőszűrését végzi, míg a mozgóernyő fénykép-szűrés Biatorbágy és Herceghalom lakosságát látja el, azonban számos más településen előre meghatározott program szerint felállított állomásunk végzi a  lakosság szűrését.

Évente 1 alkalommal minden 40 év feletti egyénnek térítésmentesen elvégezhető a tüdőszűrő-vizsgálat, mely már nem kötelezően elrendelt tekintve a javuló tuberkulózis epidemiológiai helyzetet, de hangsúlyozzuk, hogy mindenkinek nagyon ajánlott, mert köztudott, hogy Magyarországon a tüdőrák előfordulásában világelső, ami csak korai stádiumban felfedezve gyógyítható betegség.
A fentebb említett jogszabályok alapján végzett szűrések ingyenesek!

A saját kérésre 40 év alatt, vagy üzemorvosi kérésre végzett szűrővizsgálatok díja 1.700 Ft. 18 éven aluliak esetében csak szülői engedéllyel (aláírással) végezhető a vizsgálat.

  • 2014 januárjától a tuberculosis felderítését, járványügyi kezelését részben új szabályozások jellemzik, melynek lényegét és értelmét talán nem fölösleges megérteni valamennyi, saját és társai egészségét szem előtt tartó embernek!
  • A konstrukció alapvető célja – a Társadalmi Megújulás Operatív Program illetve a Népegészségügyi Program célkitűzéseivel összhangban - a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkenésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód illetve szokások javítása révén az egyének egészségi állapotának javítása, így foglalkoztathatóságuk növelése.