Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

Tüdőgondozó, tüdőszűrés

Orvos Kollégák

Dr. Farkas Csilla e-mail: gondozo@torokbalintkorhaz.hu (176 mellék)

Vezető Asszisztens

Hajdúné Domin Edit   (171 mellék)

Osztályos Adminisztrátor

Demeter Anna   (171 mellék)
Soltész Gyuláné   (171 mellék)
Tüskés Ferencné   (171 mellék)
Geigler Krisztina   (172 mellék)
Weigl Andrea   (172 mellék)

e-mail: tudogondozo@torokbalintkorhaz.hu

 

A rendelési idő megtekintéséhez kaittintson ide!

 

A Törökbálinti Tüdőgondozó 1978-ban alakult. Ellátási területe Biatorbágy, Budaörs, Herceghalom, Törökbálint, melynek lakosságszáma az elmúlt években igen dinamikusan nőtt - 1980-ban 29.000 fő, napjainkban közel 60.000 ember tartozik ide.

A Gondozó első vezetője Dr. Szemes László volt, aki 1995 végéig irányította az intézményt, ezt követően a tüdőgondozó kórház-tüdőgondozó egységben működött, az orvosok napi váltásban látták el a rendelést, a megbízott vezető Dr. Szűcs Zsuzsanna főorvosnő volt, aki az osztályos munkája mellett végezte ezt a tevékenységet. Mivel ez a szervezeti forma nem vált be, 1998. április 1-től Dr. Weltner Amália főorvosnő kapott megbízást a gondozó vezetésére, aki először osztályvezetői tevékenység mellett, majd teljes munkaidőben látta el a Gondozó irányítását 2013. június 30-ig, majd ezt a feladatot Dr. Lupkovics Gergely vette át 2013. július 1-től.

A Tüdőgondozó a Tüdőgyógyintézet területén és abba integrálva működik, annak minden előnyével, hiszen a Gondozóban, ill. a Szakrendelésen látott betegek fekvőbeteg ellátására is lehetőség nyílik (II. Tüdőosztály: Biatorbágy, Herceghalom, Törökbálint; III. Tüdőosztály: Budaörs), illetve a laboratóriumi, és egyéb eszközös vizsgálatok (pl. bronchoscopia, ultrahangvizsgálat) is rendelkezésre állnak.

A Tüdőgondozói szakrendelésen fogadjuk azokat a területi betegeket, akiket a háziorvosuk, ill. más szakrendelés küld, azokat, akiket kontrollra hívtunk vissza, és akiket tüdőszűrés alkalmából kiemeltként visszarendeltünk.
A rendelésen előjegyzés működik,  beutaló-köteles, kivéve a visszarendelt, ill. kontroll vizsgálatra érkezőket. Az éves kontrollra valamint 1 éven túli megjelenés esetén ismételten beutaló szükséges.
Az intézmény egyben gondozói feladatokat is ellát, ez vonatkozik a tuberkulózisban (TBC) szenvedő betegekre, a velük élőkre (kontaktok), de a krónikus pulmonológiai betegekre is (COPD, asthma bronchiale, daganat, stb.).

A tüdőszűrésről

Intézetünk a jelenleg 2013.07.01-ével módosított tüdőszűrési programban alapvető és fontos feladatot lát el a mozgóernyő fénykép-szűrés és a stabilernyő fénykép-szűrés működtetésén keresztül.

A Gondozóhoz kapcsoltan működik egy SEF (stabilernyő fényképszűrő) állomás, mely Budaörs és Törökbálint lakosságának éves, ill. foglalkozás-alkalmassági tüdőszűrését végzi, míg a mozgóernyő fénykép-szűrés Biatorbágy és Herceghalom lakosságát látja el, azonban számos más településen előre meghatározott program szerint felállított állomásunk végzi a  lakosság szűrését.

Évente 1 alkalommal minden 40 év feletti egyénnek térítésmentesen elvégezhető a tüdőszűrő-vizsgálat, mely már nem kötelezően elrendelt tekintve a javuló tuberkulózis epidemiológiai helyzetet, de hangsúlyozzuk, hogy mindenkinek nagyon ajánlott, mert köztudott, hogy Magyarországon a tüdőrák előfordulásában világelső, ami csak korai stádiumban felfedezve gyógyítható betegség.
A fentebb említett jogszabályok alapján végzett szűrések ingyenesek!

A saját kérésre 40 év alatt, vagy üzemorvosi kérésre végzett szűrővizsgálatok díja 1.700 Ft. 18 éven aluliak esetében csak szülői engedéllyel (aláírással) végezhető a vizsgálat.

  • 2014 januárjától a tuberculosis felderítését, járványügyi kezelését részben új szabályozások jellemzik, melynek lényegét és értelmét talán nem fölösleges megérteni valamennyi, saját és társai egészségét szem előtt tartó embernek!
  • A konstrukció alapvető célja – a Társadalmi Megújulás Operatív Program illetve a Népegészségügyi Program célkitűzéseivel összhangban - a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkenésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód illetve szokások javítása révén az egyének egészségi állapotának javítása, így foglalkoztathatóságuk növelése.