Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

Csoportos Dohányzás Leszokás

Csoportos Dohányzás Leszokás a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben

2016. évben is folytatódik a nagy sikerrel végzett csoportos dohányzás leszokás támogatás a Gondozó épületében.
Az aktuálisan induló csoportok időpontjairól honlapunkon,  a gondozó munkatársainál és a 30/678-0532-es telefonszámon tájékozódhat.

 

2016. év februárjától folyamatosan indítunk csoportokat hétfőnként 17:30 órai kezdettel.
A leszokás támogatás ingyenes. Kötelezettségek nincsenek.

 

TÁMOP-6.1.2/13/2 azonosító számú „Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása a tüdőgondozó intézetek bázisán Pest megyében” pályázat fenntartó időszakában is folytatódik a csoportos leszoktatási tanácsadás!
 

2015 év végére 58 bevont páciensből 24 fő azaz 41%-uk leszokott a dohányzásról a 6 alkalmas tanácsadás végére.

Tüdőgyógyintézet lévén profilunkba illően is nagy hangsúlyt fektetünk a dohányzásról való leszoktatásra. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy ritka az ilyen jellegű, és ilyen nagy összefogással járó prevenciós program, mely országos szinten rengeteg tüdőgondozót érintett, és nagyszámú dohányos beteget mozgat meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem leszoktatás, hanem támogatás ez a leszokásban, hiszen a dohányos helyett leszokni nem tudunk, és nem is kényszeríthetjük, hanem csak segítünk, támogatjuk a leszokásban, a dohányzás abbahagyásában vezető úton kísérjük. A program mindenki számára igénybe vehető és INGYENES!

Csoportos jellege miatt a csoportvezető csak moderátor szerepet tölt be, a csoport tagjai (gondos előzetes egyéni beszélgetést követően bizonyulnak alkalmasnak ilyen jellegű foglalkozásra motiváltsági fokuk ismeretében) aktívan részt vesznek az üléseken (heti egy alkalommal, egymást követő 6 héten) és megosztják tapasztalataikat, élményeiket a dohányzással ill. leszokással kapcsolatban. A csoportos tanácsadás lényege, hogy mint csoportos terápia működik. A csoportba elszánt, motivált csapattagok jelentkeznek egyazon problémával, legyen szó nőről, férfiról, sőt akár állapotos kismamáról.  Fontos elvünknek miszerint - az esélytudatosság terjedésének és a sztereotípiák leküzdésének egyik leghatékonyabb eszköze a példamutatás -  is teret biztosítunk. Nemcsak szakembereink adnak tanácsot a megtorpant, vagy esetleg feladni készülő pacienseinknek, hanem saját csoporttársaik is. Ezek a heti 1-2 órás megbeszélések mindig nagyon jó hangulatban telnek, ahol nem ritkán jó barátságok is születnek. Stratégiákat tanulnak meg, gyakorolnak be az egyes helyzeti szituációk kezelésére, melyet eddig egy cigaretta rágyújtásával gondoltak megoldani.

Létezik még a csoportos leszokás támogatás mellett egyéni forma is, melyet Tüdőgondozónkban szintén igénybe vehetnek a leszokni vágyó emberek.

Továbbra is szeretettel várjuk a leszokni vágyó érdeklődőket. Kérdéseiket feltehetik Törökbálinti Tüdőgondozó szakrendelés rendelési idejében a 23/511-594-es telefonszámon.