Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

MOSODAÜZEM AZ KÓRHÁZBAN, RÖNTGENKÉPEK A FELHŐBEN, SAJTÓKÖZLEMÉNY!

MOSODAÜZEM AZ KÓRHÁZBAN, RÖNTGENKÉPEK A FELHŐBEN

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. október 18-án 10 órakor a törökbálinti tüdőgyógyintézetben sajtótájékoztatót tartottak két megvalósult fejlesztésről, melyhez a vissza nem térítendő forrást a Kormány biztosította a ,,Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására – a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására” kiírt ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1. számú pályázat keretében. A sajtótájékoztatón részt vett a kórházfenntartó képviseletében Dr. Németh László főigazgató, valamint Dr. Stubnya Gusztáv térségi igazgató.

A fejlesztés természetesen nem arról szól, hogy „mosodaüzemmé” váljon egy kórház, hanem épp ellenkezőleg, arról, milyen piaci szerepvállalásra képes egy egészségügyi intézmény, ha a vezetés kreatívan keresi a bevételi forráslehetőségeket, és – természetesen – ha ehhez még plusz támogatást is kap. 89 millió Ft-ból megújult a saját mosoda gépparkja, gépészete, külseje. A jelenlegi, napi 1000 kg-s kapacitást képesek megduplázni, és ezzel a hatékonyságukat növelni, mely saját gazdálkodási eredményüket javítja. Ez természetesen visszahat a betegellátásra, mint alapvető feladatra, és emelni képes annak minőségét. Nem kevésbé fontos a környék lakossága szempontjából a munkahelyteremtés lehetősége is.

A fejlesztés másik eleme az orvostechnológiát szolgálja, szintén 80 millió Ft értékben. Az újonnan beszerzett két digitális röntgengéppel a tüdőgyógyintézet teljes tüdőszűrő hálózatának gépparkja digitalizálódott. A hagyományos röntgenfilmes vizsgálatokhoz képest ennél a technológiánál sokkal kisebb a pácienseket érő röntgensugár terhelés, és nem szennyezi a környezetet sem mérgező fém-vegyülettel. A képek hibátlanok, nagy felbontásúak, többszörös információt nyújtanak az azokat értékelő szakembereknek. Hozzájárulnak ahhoz, hogy sokkal kisebb elváltozások felismerésével, nagyobb gyógyulási eséllyel kerülhessenek a betegek szakemberekhez. Végül a hamarosan induló, valamennyi egészségügyi intézményt érintő fejlesztés kapcsán (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, EESZT) valóban a „felhőben” várakoznak arra, hogy ott és akkor álljanak a kezelőorvos számára rendelkezésre, amikor a beteg érdekében arra szükség van.


Törökbálint, 2017. október 24.

       Dr. Antal Gabriella
            főigazgató