Tüdőgyógyinzézet Törökbálint

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70.
+36-(23)-511-570
tbti@torokbalintkorhaz.hu

I. osztály

Orvos Kollégák

Dr. Dulka Edit Osztályvezető Főorvos (153 mellék)
Dr. Őri Eszter Szakorvos (152 mellék)
Dr. Nagy Dóra Szakorvos (152 mellék)
Dr. Borbély Tibor Főorvos (151 mellék)
Dr. Kovács Nóra Adjunctus (151 mellék)

Osztályos Főápoló

Lieber Éva   (143 mellék)

Osztályos Adminisztrátor

Kissné Székács Tímea   (154 mellék)

Az I. Osztály a Tüdőgyógyintézet főépületének I. emeletén található. Összesen 11 kórteremben 53 beteg ellátását tudjuk egyszerre biztosítani. Kórtermeink 2-7 ágyasak, mindegyik külön hűtőszekrénnyel, zuhanyzóval és WC-vel van ellátva. Van lehetőség igényesebben felszerelt, 1-2 ágyas, ú.n. VIP kórteremben való elhelyezésre is. Az ilyen kórtermeink azonban nem ezen az emeleten találhatók, így ott csak jó általános állapotú, fennjáró betegek ellátását tudjuk biztosítani. Osztályunkon egy társalgó is található, ahol TV-nézésre, beszélgetésre, étkezésre van lehetőség.

Intézetünkben a különböző osztályokra való felvétel lakóhely szerint, tehát a területi ellátási kötelezettség alapján történik. Területen kívüli betegek ellátására csak előzetes egyeztetést követően kerülhet sor.

Osztályunkon túlnyomórészt a tüdő és mellhártya daganatos betegségeinek kivizsgálása, az onkológiai terápia során kialakult szövődmények ellátása, illetve a tumoros betegek tüneti, fájdalomcsillapító kezelésének beállítása történik. A másik nagy betegcsoport az obstruktív tüdőbetegségek, így az asztma, (dohányos) bronchitis, melynek kivizsgálása, terápia beállítása szintén sokakat érint. Emellett az akut betegségek: tüdőgyulladás, embólia, légmell kezelését is végezzük. A ritkább tüdőbetegségek, mint a tüdőfibrózishoz vezető kórképek kivizsgálása, terápia beállítása is folyik osztályunkon. A krónikus légzési elégtelen betegeknél az esetleges tüdőátültetés mérlegelésében, a műtétre való kivizsgálásában, felkészítésében is jártasak vagyunk.

Osztályunkon 6 tüdőgyógyász szakorvos dolgozik, akik közül ketten onkológiai és 1 kolléga allergológia-immunológia szakvizsgával is rendelkezik. Rendszeresen végzünk hörgőtükrözést, mellkasi csapolást vagy mellkasfalon keresztül történő tüdőbiopsziát. Továbbá 1 belgyógyász szakorvos is osztályunk munkatársa, aki a cukorbetegség kezelésében magasan képzett.

A szakápolói kollektívánk hasonlóan jól képzett - többen főiskolai végzettséggel rendelkeznek- és betegcentrikus hozzáállású. A fiatalabbak mellett néhányan már évtizedek óta intézetünkben dolgoznak. A tüdőbetegségek alapellátása mellett a belégzőszerek használatának oktatásában, a sebkezelésben és a krónikus betegápolásban is jártasak. Munkájukat a hétköznapokon elérhető gyakorlott gyógytornászok is segítik.